A füstös lecsó reneszánsza

 Emberes lakoma grillen
Simicz Henriett gasztrobloggertől



Ahány ház, annyi lecsó. Kolbászos. Tojásos. Édes vagy sós. Hallottam és kóstoltam már hajmeresztő verziókat. Ma elmesélem számomra, milyen az igazi nagybetűs LECSÓ. A hagyma, paprika, paradicsom Szentháromsága mindörökké.

Azonkívül, hogy mi kerül az ételbe, nagy hangsúly van a készítés módján is. Ezúttal egy füstös lecsót fogunk nem máshova, mint a grillre dobni. Grillezett Lecsó? Igen!

Mint minden étel esetében az alapanyagokon hatalmas a hangsúly. Lehetőleg a környékbeli termelőktől és gazdáktól, hentesektől szerezzük be a hozzávalókat.

A Szentháromságról már esett szó, ami a lecsó alapját képezi zöldség fronton. Nagy pártolója vagyok a fokhagymás verziónak: egy kedves, korábbi vajdasági magyar kolléganőm hívta fel a figyelmem arra, hogy a sok-sok fokhagyma igazi gasztronómiai magaslatokba tudja emelni ezt a fogást. Ha nem gyermekbarát verziót készítünk mindenképpen jól áll neki egy ízletes, húsos csípőspaprika is, a főzés végén adagolva.

A zöldségeken túl, a hús sok embernek meghatározó. Számomra az alaphoz egy isteni füstölt szalonna elengedhetetlen, majd középtájon adom hozzá a szintén füstölt jó minőségű paraszt kolbászt.

ELKÉSZÍTÉS

De kezdjük az elejétől, füstös lecsó alapok: néhány paprikát és paradicsomot, hagymát és fokhagymát erőteljesen süssük meg parázson.

Pirítsuk le a füstölt szalonnát egy pofás kis bográcsban vagy öntöttvas edényben, faszén parázson.

Ha szépen megpirult a szalonnánk adjuk hozzá a félfőre vágott hagymát, ez a texturája miatt fontos, hogy ne legyen teljesen apróra vágva.

Ezt a folyamatot hagyjuk, hogy lassan menjen végbe. Ez a lecsó Isteni alapja. Ha ezt késznek ítéljük, szép üveges és picit pirult a hagyma, akkor a lecsópaprika következik, amiből fele annyi szükséges, mint paradicsomból.

Körülbelül 20 perc múlva tesszük bele a cikkekre vágott paradicsomot és az előre füstölt finomságokat. Ha ökörszív paradicsomhoz jutunk az plusz ízt ad.

Újabb 20 perc múlva, ha minden összerottyant a bográcsban, grillen vagy a gáztűzhelyen, beletesszük a kolbászt és ízlésnek megfelelő mennyiségű előre pirított, minimum négy tojás tartalmú lehetőleg házi tarhonyát.

Az utolsó momentum, amikor elkészültnek ítéljük a lecsót, egy finom reszelővel ízlés szerint fokhagymát adjunk hozzá.

Magaslatokba emelhetjük egyszerű lakománkat, ha a főzés végén fűszeres grill kolbásszal dobjuk fel a tányért! Kis piros, stílusos lábasban tálaljuk. Jó étvágyat kívánok!

HOZZÁVALÓK

Füstös lecsó hozzávalók 8 főre
1,5 kg paradicsom
3 kg paprika
1 kg hagyma
2 fej fokhagyma
1 csomag (250 g) tarhonya
1/2 kg füstölt szalonna






Megjegyzések