A füstös lecsó reneszánsza
Ahány ház, annyi lecsó. Kolbászos. Tojásos. Édes vagy sós. Hallottam
és kóstoltam már hajmeresztő verziókat. Ma elmesélem számomra, milyen az igazi
nagybetűs LECSÓ. A hagyma, paprika, paradicsom Szentháromsága mindörökké.
Azonkívül, hogy mi kerül az ételbe, nagy hangsúly van a
készítés módján is. Ezúttal egy füstös lecsót fogunk nem máshova, mint a
grillre dobni. Grillezett Lecsó? Igen!
Mint minden étel esetében az alapanyagokon hatalmas a
hangsúly. Lehetőleg a környékbeli termelőktől és gazdáktól, hentesektől
szerezzük be a hozzávalókat.
A Szentháromságról már esett szó, ami a lecsó alapját képezi
zöldség fronton. Nagy pártolója vagyok a fokhagymás verziónak: egy kedves, korábbi
vajdasági magyar kolléganőm hívta fel a figyelmem arra, hogy a sok-sok
fokhagyma igazi gasztronómiai magaslatokba tudja emelni ezt a fogást. Ha nem
gyermekbarát verziót készítünk mindenképpen jól áll neki egy ízletes, húsos csípőspaprika
is, a főzés végén adagolva.
A zöldségeken túl, a hús sok embernek meghatározó. Számomra
az alaphoz egy isteni füstölt szalonna elengedhetetlen, majd középtájon adom
hozzá a szintén füstölt jó minőségű paraszt kolbászt.
De kezdjük az elejétől, füstös lecsó alapok: néhány paprikát
és paradicsomot, hagymát és fokhagymát erőteljesen süssük meg parázson.
Pirítsuk le a füstölt szalonnát egy pofás kis bográcsban
vagy öntöttvas edényben, faszén parázson.
Ha szépen megpirult a szalonnánk adjuk hozzá a félfőre
vágott hagymát, ez a texturája miatt fontos, hogy ne legyen teljesen apróra
vágva.
Ezt a folyamatot hagyjuk, hogy lassan menjen végbe. Ez a
lecsó Isteni alapja. Ha ezt késznek ítéljük, szép üveges és picit pirult a
hagyma, akkor a lecsópaprika következik, amiből fele annyi szükséges, mint
paradicsomból.
Körülbelül 20 perc múlva tesszük bele a cikkekre vágott
paradicsomot és az előre füstölt finomságokat. Ha ökörszív paradicsomhoz jutunk
az plusz ízt ad.
Újabb 20 perc múlva, ha minden összerottyant a bográcsban,
grillen vagy a gáztűzhelyen, beletesszük a kolbászt és ízlésnek megfelelő
mennyiségű előre pirított, minimum négy tojás tartalmú lehetőleg házi
tarhonyát.
Az utolsó momentum, amikor elkészültnek ítéljük a lecsót, egy
finom reszelővel ízlés szerint fokhagymát adjunk hozzá.
Magaslatokba emelhetjük egyszerű lakománkat, ha a főzés
végén fűszeres grill kolbásszal dobjuk fel a tányért! Kis piros, stílusos
lábasban tálaljuk. Jó étvágyat kívánok!
3 kg paprika
1 kg hagyma
2 fej fokhagyma
1 csomag (250 g) tarhonya
1/2 kg füstölt szalonna
Megjegyzések
Megjegyzés küldése